martes, 5 de mayo de 2020

Tenir cura de les persones grans


TENIR CURA DE LES PERSONES GRANS DURANT EL CONFINAMENT PEL CORONAVIRUS

Núria i Carmina abraçades

Els nostres grans han esdevingut el principal grup de risc davant la pandèmia de coronavirus que estem vivint, doncs s’ha vist que la letalitat de la Covid 19 augmenta a mida que augmenta també l’edat de les persones.
Així doncs, les persones grans i molt especialment aquelles que pateixen d’alguna patologia prèvia, com hipertensió arterial, diabetis, malalties cardiovasculars, malalties pulmonars, càncer o immunodeficiències, han d’extremar al màxim la precaució, per tal d’evitar el contagi.
La cura dels malalts, inclosos els que pateixen algun tipus de demència, hauria de seguir una sèrie de PAUTES per tal de portar el millor possible aquesta difícil i alhora desconeguda situació:
1.- Transmetre la realitat a la persona que estem cuidant, amb un missatge SIMPLE, CLAR I NO ALARMISTA. Es poden utilitzar frases com “ Ens quedem a casa i no podem sortir al carrer perquè hi ha un virus molt contagiós…”.
2.- Les persones cuidadores de persones amb més risc de contagi, haurien d’EXTREMAR LES PRECAUCIONS,  restringint al màxim les sortides (es pot demanar ajut a veïns i familiars per fer la compra del supermercat o anar a la farmàcia…),  evitant aquelles situacions que impedeixen mantenir les distàncies de seguretat (no anar a comprar en hores punta, per exemple), utilitzar guants rebutjables, rentar-se les mans amb molta freqüència (especialment en tornar a casa després de fer la compra).
3.- OBSERVAR LA NOSTRA PRÒPIA SALUT I LA DEL NOSTRA FAMILIAR. Davant qualsevol sospita de símptomes, i sense caure en l’obsessió, posar-se en contacte telefònicament amb els serveis sanitaris. Valorar les necessitats físiques i emocionals dels nostre familiar, a partir dels seus comentaris i del seu llenguatge no verbal (gestos i expressions).
4.- EVITAR LA SOBREINFORMACIÓ. Procurar mantenir-nos informants només de fonts oficials (per tal d’evitar les notícies falses o alarmistes) i dedicar tan sols el temps necessari a estar informats. Un excés d’informació pot fer que ens sentim més angoixats.
5.- DONAR IMPORTÀNCIA A LA NOSTRA AUTOCURA. La cura d’una persona gran és una tasca difícil, per la qual cosa es recomana:
                .- mantenir rutines. Donat que ara no podem seguir la nostra rutina habitual, cal planificar el que farem durant el dia, quan i com. Podria ser d’utilitat disposar d’un horari escrit amb les rutines de la persona cuidada, on podrem posar els horaris dels àpats, del són, de l’activitat física, d’escoltar música, etc….
                .- procurar no discutir amb la persona cuidada; si no s’està d’acord amb alguna cosa, intentar canviar de tema per tal de parlar de quelcom agradable o diferent o marxar de l’estança, fins que nosaltres estiguem més tranquils.
                .-procurar mantenir la calma davant el familiar cuidat; sovint, el malestar de la persona a la que cuidem és el reflex del nostre propi nerviosisme o malestar, per la qual cosa, mantenir la calma ajudarà a que el nostre familiar estigui més tranquil.
                .- es pot recórrer a fotografies, imatges, objectes o música per tal de facilitar la interacció i donar peu a converses agradables.
                .- es pot recórrer a les noves tecnologies per realitzar activitats, com veure imatges per internet de llocs coneguts, o realitzar visites virtuals a museus o concerts a través de les xarxes socials.
                .- davant el nostre propi malestar emocional, ja sigui per que ens sentim preocupats per la situació de pandèmia mundial, o per que ens sentim estressats i angoixats en la nostra tasca de cuidadors, cal que ens escoltem i analitzem si potser hem de descansar més, o hem de demanar més ajut a la gent del nostre voltant, per tal de disposar de més espai per a nosaltres per poder realitzar aquelles coses que ens agraden, com veure una sèrie, llegir un llibre o meditar.
                .- no descartar la possibilitat de demanar ajut a la persona que cuidem; tot i que ho faci lentament o no gaire bé, farà que se senti útil i ens permetrà tenir una mica de temps per nosaltres.
6. MANTENIR-SE CONNECTAT. Es important mantenir el contacte amb familiars, veïns i amics durant aquests dies de llarg confinament, fent trucades o videotrucades; ens poden donar consell i ens permetran desfogar-nos, i alhora ens ajudarà a combatre la sensació d’aïllament i soledat. Tot són avantatges!
7. MANTENIR-SE ACTIU. Procurar incloure en la nostra rutina diferents activitats, tant físiques (com fer una mica d’exercici), cognitives (com llegir, fer encreuats,  jugar a les cartes o al bingo…), lúdiques (com escoltar música, cantar, ballar….) i creatives (com pintar mandales, retallar, fer manualitats, provar noves receptes de cuina…).
8.- APROFITRAR PER PASSAR MÉS TEMPS AMB EL NOSTRE FAMILIAR. Sovint la nostra vida diària no ens permet passar prou temps amb el nostre familiar, i ara podem aprofitar per crear espais per compartir amb ell, fent activitats plegats , com veure vídeos i fotos familiars d’altres moments, pintar plegats, llegir una revista i comentar-la.… procurant que la conversa del coronavirus i la situació actual  no acapari les nostres converses i els espais de reunió familiar.

Molta força i recordem que cada dia falta menys per que tot passi i ens tornem a retrobar.

Núria Palau, psicòloga d'Aviparc

Nombre

Correo electrónico *

Mensaje *

Con la tecnología de Blogger.

Popular Posts